Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, m.in. do tego, aby wyświetlić dopasowaną ofertę oraz zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie, które wykorzystujemy w celu jej dostosowywania do potrzeb użytkowników. Nie musisz obawiać się o swoją prywatność.
Pliki cookie zawierają wyłącznie anonimowe informacje.
Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookie, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Tutaj dowiesz się, jak to zrobić.

Strona główna





produktów: 0
do zapłaty: 0,00 zł

Napary


Napary
ROOIBOS
Surowiec do przygotowania naparu Rooibos wytwarzany jest z liści południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linoaris) uprawianego w RPA. Liście czerwonokrzewu pocięte w drobne igiełki dają czerwony napar o charakterystycznym miodowym smaku.
Rooibos zawiera niewielkie ilości garbników, dzięki czemu nie ma posmaku goryczy jak tradycyjne herbaty. Napar czerwonokrzewu może być spożywany przez dzieci i kobiety w ciąży, gdyż nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Uspokaja, pomaga w depresjach, problemach ze snem, przy bólach głowy. Zawiera wiele witamin i minerałów, dostarcza organizmowi wapnia, manganu, a szczególnie fluoru, który jest niezbędny w rozwoju i wzmacnianiu kości. Dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem. Wyrównuje poziom cukru we krwi, łagodzi przebieg cukrzycy. Obniża poziom cholesterolu.
 
Przygotowanie naparu jest proste. Sypiemy 1 łyżeczkę do kubka lub filiżanki, zalewamy wrzątkiem i parzymy od 2 do 5 minut. Rooibos można podawać z miodem lub mlekiem.
 
 
HONEYBUSH
Napar uzyskiwany z roślin Cyclopia intermedia lub Cyclopia subterata, miodokrzewów rosnących na terenie Przylądka Dobrej Nadziei. Są to rośliny spokrewnione z ostrokrzewem wykorzystywanym do produkcji Rooibosa. Ze względu na pokrewieństwo napar z miodokrzewu jest podobny nie tylko w smaku i kolorze, ale też ma podobne właściwości i sposób przygotowania. Podobnie jak ostrokrzew zawiera bogaty naturalny zestaw pierwiastków i antyutleniaczy i nie zawiera kofeiny. Należy wiedzieć, że picie naparu z miodokrzewu obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy i cukrzycy, wspomaga pracę nerek i wątroby, dzięki czemu pozwala na oczyszczenie organizmu z toksyn. Dzięki dużej zawartości antyutleniaczy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
 
Aby cieszyć się pełnią smaku należy nasypać 1 łyżeczkę na filiżankę lub kubek wrzątku i parzyć przez 5-10 minut. W celu przygotowania większych ilości naparu można zalać 2 łyżki suszu litrem gorącej wody i gotować przez 20 minut. Dobra wiadomość dla uzależnionych od cukru – napar miodokrzewu można słodzić oraz podawać z mlekiem lub śmietanką.
  
 
 
LA PACHO
La Pacho (znane również pod nazwą Pau d’Arco, Ipe Roxo, złoto Inków) pozyskiwane jest z kory drzewa Tabebuia heptophylla rosnącego w tropikalnych lasach Ameryki Południowej. Wywar z La Pacho ma działanie wielokierunkowe, m. in. obniża poziom cukru, ułatwia trawienie, działa krwiotwórczo, oczyszcza krew i narządy wewnętrzne z toksyn, wzmaga odporność organizmu, ma działanie antybiotyczne. Stosowany jest w zwalczaniu szeregu nowotworów złośliwych, wirusa grypy i opryszczki, pomocniczo w leczeniu grzybic i drożdżyc, chorób układu oddechowego (astmy oskrzelowej, nieżytu oskrzeli), układu pokarmowego (zapalenia jelita grubego, zapalenia wątroby, hemoroidów), układu moczowego. Dzięki tak licznym właściwościom zdobył szerokie grono wielbicieli.
 
Aby przygotować pełnowartościowy napar La Pacho należy nasypać 1 łyżeczkę suszu na każdą szklankę wody, następnie gotować 5-15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie należy oddzielić napar od kory. Należy wypijać od 2 do 8 szklanek dziennie.