Herbata yerba mate
Yerba Mate to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguayensis). Napar ten najbardziej popularny jest w Argentynie, Paragwaju, Brazylii. Dzięki dużej zawartości czynnika pobudzającego, jaką jest mateina, ma działanie podobne do kawy, przy czym nie powoduje problemów z zasypianiem i nie wywołuje drażliwości jak kawa. Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, polepsza zdolność koncentracji. Stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje zdenerwowanie. Rozjaśnia umysł, powoduje rozluźnienie. Reguluje przemianę materii, polepsza perystaltykę, dzięki czemu ułatwia trawienie pokarmów i dodatkowo hamuje łaknienie, likwidując uczucie głodu. Jedynym przeciwwskazaniem do picia Mate jest choroba wrzodowa. Ponadto Mate pobudza pracę układu wydalniczego, dzięki czemu wzmaga oczyszczanie krwi z niepożądanych metabolitów i działa moczopędnie. Dodatkowo Mate jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i E oraz wielu minerałów.
Do picia Mate używa się specjalnych przyrządów: calebasse – tradycyjne naczynie z owocu tykwy, bombilla – metalowa albo bambusowa rurka, dzięki której oddzielamy napar od suszu. Jednakże zawsze możemy parzyć też je w tradycyjny sposób.
Warto znać przynajmniej dwa sposoby przyrządzania Mate – na ciepło i na zimno. Zaparzana w tradycyjnym naczyniu do picia Mate, jakim jest calebasse, wymaga dużej ilości suszu (ok. połowy naczynia). Z kolei do zaparzenia Mate w szklance należy nasypać 1 łyżeczkę. W obu wersjach susz należy zalać wrzątkiem lub, jak twierdzą wielbiciele, wodą o temperaturze 75 – 80 °C, po czym parzyć od 2 do 5 minut. Parząc Mate w calebasse, tego samego suszu możemy użyć do siedmiu razy. W upalne dni można się pokusić o przygotowanie Terere, czyli Mate na zimno. Susz należy zalać niewielką ilością wody o temperaturze 75 °C, a następnie uzupełnić zimną wodą i kostkami lodu. Tak przygotowane Mate można wzbogacić ulubionym sokiem owocowym.