Herbata biała
HERBATA BIAŁA
Produkowana jest z błyszczących, nierozwiniętych jeszcze pączków liści (tzw. tipsów), a więc z najdelikatniejszej części krzewu herbaty chińskiej Camellia sinensis. Ze względu na sposób wytwarzania białą herbatę zalicza się do odmian zielonych. Niektóre źródła podają, że po zebraniu i obowiązkowemu więdnięciu, podobnie jak surowce do produkcji herbaty zielonej, surowce białej herbaty umieszczane są w zbiornikach przez które przepuszcza się gorącą parę wodną, której zadaniem jest usunięcie enzymów odpowiedzialnych za procesy fermentacji. Następnie surowiec jest suszony i zwijany. Inne źródła podają, że podczas produkcji tej herbaty przeprowadza się jedynie dwa ostatnie etapy, czyli suszenie i zwijanie. Biała herbata jest zaliczana do najdroższych na świecie, jako że jest zbierana w rękawiczkach ze specjalnych odmian krzewu raz lub co najwyżej dwa razy do roku. W Europie można ją najczęściej spotkać jako domieszkę w herbatach zielonych.
Z bardziej znanych odmian należy wymienić: Pai Mu Tan, Song Yang Ying Hao, Yin Zhen (Silver Needle), Poobong.
Słomkowy napar tej herbaty charakteryzuje się łagodnym smakiem docenianym praktycznie jedynie przez koneserów i znawców herbat zielonych. Jednakże herbata ta mimo łagodnego smaku kryje w sobie moc orzeźwiania i pobudzania dzięki dużej zawartości witaminy C i obecności teiny. Dwukrotnie większa niż w zielonej herbacie ilość polifenoli, czyli naturalnych zmiataczy wolnych rodników (cząsteczek odpowiedzialnych m. in. za uszkodzenia materiału genetycznego i przyspieszanie procesów starzenia na poziomie komórkowym, powstawanie zmian miażdżycowych) sprawia, że biała herbata wykazuje działanie antynowotworowe, antystarzeniowe, antymiażdżycowe i generalnie antystresowe.
Białą herbatę należy parzyć jak odmiany zielone. Tak więc 1 łyżeczkę na filiżankę lub kubek zalewa się o temperaturze ok. 60 °C, czyli około 7-10 minut po zagotowaniu, a następnie parzy się przez 3 minuty (albo dłużej, nawet do 15 minut zależnie od preferencji smakowych). Ważne aby zawsze używać świeżo nalanej, najlepiej przefiltrowanej, wody.