Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, m.in. do tego, aby wyświetlić dopasowaną ofertę oraz zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie, które wykorzystujemy w celu jej dostosowywania do potrzeb użytkowników. Nie musisz obawiać się o swoją prywatność.
Pliki cookie zawierają wyłącznie anonimowe informacje.
Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookie, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Tutaj dowiesz się, jak to zrobić.

Strona główna





produktów: 0
do zapłaty: 0,00 zł


HERBATA BIAŁA
Ze względu na brak fermantacji podczas procesu produkcji białą herbatę zalicza się do odmian zielonych. Jednakże odróżnia się od nich tym, że stanowią ją starannie wybrane, nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. tipsy). Herbata ta ma właściwości orzeźwiające i silnie pobudzające. Dzięki obecności antyutleniaczy opóźnia efekty starzenia.
SPOSÓB ZAPARZANIA:
Sypiemy 1 łyżeczkę na filiżankę lub kubek. Zalewamy wodą o temp. ok. 60 °C, czyli około 7-10 min po zagotowaniu. Parzymy 3 min. Ważne, aby tej samej wody nie gotować dwa razy.
 
 
HERBATA ZIELONA
Herbata zielona ma działanie pobudzające, gdyż zawiera teinę, herbaciany odpowiednik kofeiny, który w przeciwieństwie do kofeiny działa łagodnie i długotrwale. Pobudza, ułatwia koncentrację, rozjaśnia umysł. Służy w profilaktyce nowotworowej, opóźnia procesy starzenia, sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka. Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów.
SPOSÓB ZAPARZANIA:
Sypiemy 1 łyżeczkę na filiżankę lub kubek, nieco mniej w przypadku odmian o mocno skręconym liściu. Zalewamy wodą o temp. ok. 60 °C, czyli około 7-10 min po zagotowaniu. Parzymy 3 min, aby napar nie nabrał gorzkiego posmaku. Ważne, aby tej samej wody nie gotować dwa razy. Innys posób parzenia polega na zalaniu wrzątkiem odpowiedniej ilości liści, wylaniu pierwszego naparu, ponownym zalaniu herbaty i zaparzaniu jej przez 2-3 minuty. Tak zaparzona herbata ma mniej cierpki smak.
 
 
CZERWONA PU ERH
Herbata czerwona pochodząca z Chin. Ze względu na zachodzący podczas produkcji tej herbaty proces fermantacji zalicza się ją do odmian czarnych. Stabilizuje i reguluje przepływ wewnętrznej energii. Prowadzi do zrównoważenia sił yin i yang. Badania dowodzą, że herbata ta pobudza procesy trawienne i oczyszcza organizm z tłuszczu. Ponadto Pu Erh wspomaga pracę wątroby i przyspiesza trawienie alkoholu. Obniża poziom cholesterolu i oczyszcza organizm z toksyn. Pu Erh jest herbatą uspokajającą, pomaga w zwalczaniu złego nastroju, lekkiej depresji. Mocno zaparzona przypomina w smaku kawę, ale nie wpływa negatywnie na wątrobę.
SPOSÓB ZAPARZANIA:
Sypiemy 1 łyżeczkę do kubka lub filiżanki, zalewamy wrzątkiem parzymy 3-5 min. Te same liście możemy parzyć do 3 razy. Zaleca się pić od 3 do 5 filiżanek dziennie. Herbaty tej nie powinno się słodzić.
 
 
HERBATA CZARNA
Czarna herbata to liście krzewu herbacianego poddane procesowi pełnej fermentacji, w trakcie którego dochodzi do procesów oksyadacji. Dzięki temu czarna herbata nabiera mocnego, wyrazistego smaku, a napar uzyskuje ciemny kolor. Jednakże podczas tego procesu jej skład chemiczny (zawartośc garbników, witminy C, wapnia itd.) ulega zubożeniu w porównaniu z herbatą zieloną. Niemniej jednak jest to najbardziej popularna odmiana herbaty na rynkach europejskich.
SPOSÓB ZAPARZANIA:
Sypiemy 1 łyżeczkę do kubka lub filiżanki, zalewamy wrzątkiem i parzymy do 3 minut w celu uzyskania naparu pobudzającego i powyżej 3 minut w celu uzyskania naparu relaksującego.
 
 
YERBA MATE
Yerba Mate lub Mate to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguayensis). Napar ten najbardziej popularny jest w Argentynie, Paragwaju, Brazylii. Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, polepsza zdolność koncentracji. Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów. Stymyluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje zdenerwowanie. Rozjaśnia umysł, powoduje rozluźnienie. Do picia Mate używa się specjalnych przyrządów: calebasse to tradycyjne naczynie z owocu tykwy, natomiast bombilla to metalowa albo bambusowa rurka do picia Mate. Jednakże możemy parzyć też je w tradycyjny sposób.
SPOSÓB ZAPARZANIA:
Sypiemy 1 łyżeczkę liści na szklankę, zalewamy wrzątkiem i parzymy 2-5 min lub liście zalewamy zimną wodą, a po odcedzeniu zaparzamy wrzątkiem.
 
 
ROOIBOS
Herbata ta wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linoaris) uprawianego w RPA. Igiełki czerwonokrzewu dają czerwony napar o charakterystycznym smaku. Herbata ta zawiera niewielkie ilości garbników, nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Uspokaja, pomaga w depresjach, problemach ze snem, przy bólach głowy. Zawiera wiele witamin i minerałów, dostarcza organizmowi wapnia, manganu, a szczególnie fluoru, który jest niezbędny w rozwoju i wzmacnianiu kości. Dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem. Wyrównuje poziom cukru we krwi, łagodzi przebieg cukrzycy. Obniża poziom cholesterolu.
SPOSÓB ZAPARZANIA:
Sypiemy 1 łyżeczkę do kubka lub filiżanki, zalewamy wrzątkiem, parzymy 2-5 min. Można podawać z miodem lub mlekiem.
 
 
HONEYBUSH
Inaczej miodokrzew. Jest to roślina pochodząca z Przylądka Dobrej Nadziei. Zawiera naturalny zestaw pierwiastków i antyutleniaczy. Nie zawiera kofeiny, obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy. Napar zawiera również związki o właściwościach antycukrzycowych. Oczyszcza nerki i wątrobę.
SPOSÓB ZAPARZANIA:
Sypiemy 1 łyżeczkę na filiżankę lub kubek wrzątku, parzymy 5-10 min. Doskonała ze śmietanką lub mlekiem.
 
 
LA PACHO
La Pacho pozyskiwane jest z kory drzewa rosnącego w tropikalnych lasach Ameryki Południowej. Wywar z La Pacho obniża poziom cukru, ułatwia trawienie, działa krwiotwórczo, oczyszcza krew i narządy wewnętrzne z toksyn, wzmaga odporność organizmu, ma działanie antybiotyczne. Stosowany jest w zwalczaniu szeregu nowotworów złośliwych, wirusa grypy i opryszczki, pomocniczo w leczeniu grzybic i drożdżyc, chorób układu oddechowego (astmy oskrzelowej, nieżytu oskrzeli), układu pokarmowego (zapalenia jelita grubego, zapalenia wątroby, hemoroidów), układu moczowego.
SPOSÓB ZAPARZANIA:
Sypiemy 1 łyżeczkę La Pacho na szklankę wody, gotujemy 5-15 min na wolnym ogniu. Po tym czasie oddzielamy napar od kory. Pijemy od 2 do 8 szklanek dziennie.