Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, m.in. do tego, aby wyświetlić dopasowaną ofertę oraz zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie, które wykorzystujemy w celu jej dostosowywania do potrzeb użytkowników. Nie musisz obawiać się o swoją prywatność.
Pliki cookie zawierają wyłącznie anonimowe informacje.
Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookie, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Tutaj dowiesz się, jak to zrobić.

Strona główna





produktów: 0
do zapłaty: 0,00 zł

Herbata czerwona


Herbata czerwona
Herbat Pu Erh nie należy mylić z herbatami typu Oolong, również często określanymi mianem czerwonych, również produkowanych przede wszystkim w Chinach, ale zaliczanych do herbat półfermentowanych. Herbata czerwona typu Pu Erh pochodzi głównie z Chin. Ze względu na zachodzący podczas produkcji tej herbaty proces fermentacji zalicza się ją do odmian czarnych, przy czym okres fermentacji i leżakowania herbat Pu Erh jest o wiele dłuższy niż odmian czarnych, co przekłada się na intensywność smaku i zapachu tych herbat. Ze względu na charakterystyczny ziemisty smak, herbaty te często są aromatyzowane.
 
Czerwona herbata typu Pu-Erh wyróżnia się dużą zawartością garbników, polifenoli, minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen oraz w większych ilościach witaminę C. Spośród dobroczynnych właściwości tej herbaty należy wymienić jej zdolność do pobudzania procesów trawiennych i detoksykacyjnych. Pu Erh wspomaga procesy detoksykacyjne zachodzące w wątrobie, przyspieszając metabolizm alkoholu i innych toksyn, dzięki czemu szybciej organizm jest uwalniany spod ich działania. Ponadto Pu Erh pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Spożywana regularnie w ilości 3-5 filiżanek dziennie ma działanie odchudzające, bez konieczności stosowania specjalnej diety. Pu Erh jest herbatą uspokajającą, pomagającą zwalczać zły nastrój i lekką depresję. Mocno zaparzona przypomina w smaku kawę, ale nie wywiera negatywnego wpływu na wątrobę. Ze względu na jej specyficzny skład i działanie nie powinno jej się słodzić, gdyż cukier neutralizuje większość jej dobroczynnych właściwości.
 
Aby uzyskać napar PuErh należy nasypać 1 łyżeczkę do kubka lub filiżanki, zalać wrzątkiem i parzyć przez 3-5 minut, czyli jak herbaty czarne. Przy czym warto zapamiętać, że te same liście herbaty Pu Erh mogą być zaparzane do 3 razy.